top of page
Caută

"Sharing is caring, not scaring."



Esenta Phi, ca si broker integrare de experti din domenii de nisa de practica, este schimbul de experienta si comunicarea intre experti.

insa in lumea asta, nimic nu e gratis, pentru ca de expertiza se realizeaza pe bani grei.

Se numeste training si cursuri.

De aceea, ca sa mearga lucrurile si comunicarea sa existe, este necesar ca la aceeasi masa sa fie cel putin oameni de acelasi calibru si etate in profesie.

Acest lucru se intampla la nivelul oamenilor care au experienta practica de zeci de ani in domeniul lui de nisa, dar se intampla la nivel point-to-point si se face aproape in secret. Se intampla pe la adunarile de specialiate, se intampla la o cafea, se intalmpla intra prieteni.

De ce se face acest lucru?

Majoritatea oamenilor cu acest tipar din Phi sunt din Generatia X. Adica oameni care s-au nascut pana in anii 1980 si acum au ajuns la nivele de management in joburile pe care le au prin multinationale (DPOs, CISOs, CIOs, Arhitecti). Au pornit de la zero aproape, nu au avur prea multi mentori, s-au autoeducat cu perseverenta si nu au avut prea multi prieteni darnici cu informatiile in jurul lor.

Deci nu dau cu usurinta prea multa informatiei din ce au invatat din experienta lor vasta, decat daca este un element material concret. Fapt de la sine inteles. Asa am adaptat modul in care opereaza Phi. In lumea asta, nothing is for free, consultanta nici pe atat. chiar daca este mai ieftina cu 50 % decat competitia.

Ma asteptam la asta. in cea mai mare parte, oamenii nu dau usor, fara a primi ceva in schimb, ceva pentru care au muncit zile si nopti (exemple: sa se pregateasca pentru o certificare dificila -cum ar de exemplu CISSP, CISA, CEH- sau sa invete sa se adapteze la o organizatie complexa, sau pur si simplu sa partajeze din experienta lor practica). Asta este marea diferenta intre seniori si juniori.

Tocmai de aceasta cauza, am infiintat un pilot in vara, numit GDPR Premium Academy, in care cei mai juniori pot lua rolul de mentees, si pot invata metodologie de la cei mai experimentati, pe cazuri practice de lucru, care de obicei vin din contracte efective de consultanta.

Clientul trebuie sa fie de acord sa fie un caz academic, si de obicei, nu am vazut piedici din partea acestora, daca le explici cine au access la informatiile lor si cum controlezi fluxul acestora. in cazul nostru oameni care se ocupa cu securitatea de ani buni de prin multinationale…. Deci :-)


Pe speta GDPR de exemplu, ce nu se va intampla niciodata la nivel transparent este sa se realizeze mentoring avansat intre oameni in mod public, iar publicul larg sa citeasca. Cum ar fi comunitatile aparute ca dupa ploaie de DPOs cu experienta de cativa ani.

Intre juniori este natural sa se partajeze totul public, asa cum se faceau cu copiile de cursuri, intre profesori nu vei vedea niciodata acest fenomen, decat in medii restranse.

Deci informatiile esentiale si experienta se face in mod insular, intre cunoscuti, intre prieteni. Cu cat se face mai secretiv, cu atat mai bine.

Ce probleme sunt insa.

Lipsa de vizibilitate.

Majoritatea oamenilor de acest calibru, oricat de conectati sunt, nu pot cunoaste pe toti cu aceeasi valoare. Este imposibil sa fii contectat cu toti profesionistii de speta ta din Bucuresti, nu din Romania. Majoritatea au destul de multa treaba prin joburile lor, iar prezenta la conferinte este facuta nu pentru continutul academic si arid al acestora, ci tocmai ca sa isi vada cunoscutii de bransa.


Oamenii care au acceptat sa intre in InnoNexus vor sa se cunoasca cu oameni similari lor, cu care sa schimbe opinii, experienta, cazuisitici practice. Au vazut InnoNexus ca pe o asociatie profesionala cu scop real lucrativ, care sa le deserveasca interesele.

Oamenii din Phi nu se tem sa partajeze knowledge, chiar si catre mai putin necunoscuti, cu conditia sa fie creat un common ground de schimb de informatii, si sa li se returneze ceva inapoi (feedback, alte opinii, puncta de vedere). Oamenii de acest tip nu sunt foarte des intalniti (as zice ca sunt mici unicorni), tocmai din aceasta dorinta de a partaja si a primi. De ce Unicorni? Unicorni pentru ca, la nivelul lor, nu mai considera nici un pericol ca pierd knowledge, in conditii corecte. Pentru ca au realizat, ca, fara schimb de knowledge, nu evoluezi efectiv, oricat de avansat ai fi in domeniu. Acest treat este rar in Romania si nu este intalnit la multi oameni.


Lipsa de incredere.

Romanii sunt secretivi prin natura, si se tem de inamici pe toate fronturile. Aici in Romania, Serialul House of cards se joaca la valente mioritice. Nu tine mai mult de capra vecinului, ci tine mai mult de tarele comunismului. Eu personal am crescut ascultand de mic Vocea Americii si Europa Libera pana la 12 ani si imi era teama sa nu se afle in sat.

Lipsa de incredere se poate rezolva, daca garantezi pentru toti ca un screening initial a fost facut si totul este destul de transparent si fair, iar NDA sunt in place macar.

Solutie.

Phi actiuneaza ca o republica a cunosterii, si doresc sa implementez modele cat mai innovative in care oamenii comunica intre ei. InnoNexus actiuneaza pentru cei interesati si ca o retea sociala, prin care poti cunoaste mai multi oameni de calibru tai, cu care sa schimbi experienta, opinii si in care sa cresti, eliminand cat ma mult greselile in decizii de business.

In Phi am inaugurat prima intalnire informala a oamenilor (si cu multi nu am lucrat head-to-head, ca sa pot garanta ca ii cunosc), in mijlocul lunii august de sfanta marie, la o terasa din centrul Bucurestiului. su au venit cativa pana in zece, cu toate ma majoritatea oamenilor ar fi venit, dar era luna de concediu cu zile de punte.

Pe langa temerea initiala de la inceputul soiree-ului, pe care toti au avut-o. pentru ca nu se stiau intre ei, discutiile s-ar fi continuat pana noaptea tarziu pe diverse teme. A fost una dintre cele mai importante zile, pentru ca am realizat, ca, dorinta de a cunoaste este mult mai mare decat temerea de necunoscut si teama de a partaja.

Pentru cei care se regasesc in tiparele de mai sus, ii invit sa nu ezite si ceara o discutie f2f si un onboarding @ https://www.sectioaurea.ro/jobs

Si le zic de pe acum, Welcome to Sectio Aurea, the sharing Republic!!
0 afișări0 comentarii

Commenti


bottom of page