Am fost prezent in ultima perioada la o selectie de conferinte pe tema securitatii cibernetice.
Nu am facut-o din motive de educatie profesionala, ci mai mult ca sa imi cimentez si mai mult cateva concluzii legate de situatia de fapt a securitatii cibernetice in Romania.
Inainte de a merge pe concluzii o sa fac un intro.
Inainte de a fi consultant de securitate si director de firma in Romania focusat 100% pe misiune, am avut rolul de angajat de multinationala, la Atos / Eviden, si am fost Global Portfolio Manager pe servicii de securitate cibernetica.
In acest rol, am fost conectat la ultimele directii globale ale securitatii cibernetice, si am fost implicat in crearea, definirea si intretinerea unui portfoliu de capabilitati globale pe diverse specializari (IAM in 2022 si Cloud Security in 2023). am vazut cum se pune problema si cum gandesc oameni inteligenti si cu experienta in diverse regiuni ale lumii (US, UK, Franta, samd) in diverse materii si specializari. Am interactionat indepth cu vendori mari in materie de securitate cibernetica, pe teme mai avansate.
Mai pe scurt, am atins domenii, oameni care sunt greu de accesat in Romania (asta a fost una dintre motivele principale pentru care am plecat din piata din Romania si m-am dus global).
Ce am observat din 2023 in 2034 la toate aceste conferinte de securitate cibernetica nu este ceva care s-a schimbat major in ultimii 3 ani?
In aceste conferinte nu gasesc ceea ce caut:
Noutatea si subiecte mai avansate din care sa si invat si
Capabilitatea de a ma bucura de un schimb aplicat de experienta profesionala.
Sa elaborez.
Temele abordate mai de toate conferintele de securitate cibernetica sunt foarte basic, comparativ cu nivelul de specializare al acestor conferinte. Subiectele abordate nu s-au schimbat in ultimii ani. Sunt atinse subiecte generale de general awareness, si chiar in cazul conferintelor specializate, sunt atinse subiecte de generalitate foarte ridicata si care in afara "s-au fumat".
O mica parte din oamenii care lucreaza aplicat in domeniul cybersec sunt prezenti la aceste conferinte. Lipsesc oamenii relevanți CISOs, CIOs. Oameni cu experienta aplicata.
Social networkingul din conferinte (al doilea motiv pentru care un profesionist se duce) nu asigura nivelul de inshightfull dialogue la care ma astept. Este normal, intr-o mare de 200 de oameni si intr-o pauza de 30 minute sau o ora, nu poti schimba experienta reala in acest conferinte, de-abia apuci sa iti saluti cunoscutii si sa dau un status update scurt.
Pentru ca ceea ce caut nu imi este servit, am decis sa imi organizez singur conferintele mele de cybersecurity.
Sub brandul CISO Talks sau φ Talks, voi organiza din mai - iunie sesiuni focusate de schimb de experienta pe teme avansate de securitate cibernetica. Acele directii pe care le vad afara dar is absente in Romania.
Aceste mini conferinte foarte specializate.
Vor avea audienta o masa selectata de specialisti de securitate cibernetica. voi invita cei CISO pe care ii stiu foarte ocupati si pe care ii stiu ca ii intereseaza sa acceseze ce este ultima directie worlwide.
Vor atinge numai subiecte foarte avansate in cybersecurity
Vor fi axate pe schimbul de experienta reala intre oameni.
Vor fi invitati si vendori specializați pe zonele emergente de interes, care au o evoluție diferentiabila, pe care o sa ii evaluez cu audienta invitata și o sa avem dialoguri concrete.
Vor fi mult mai informale.
Urmareste www.phi.ro and stay tuned for more....